Vargjakt 2010 – 01- 02

Det nya året började inte bra – vargjakten är i full gång, 27 vargar ska skjutas för att stammen inte ska bli för stor. 12.000 jägare drar runt i skogarna och dödar ett av de vackraste djuren vi har. Sedan 1960-talet är detta den första licensjakt på varg i Sverige. Det är inget att vara stolt över 🙁 De som är ute i skogen idag borde skämmas, det är inte är inte rätt att bli så rädd för ett djur som är skyggt och som inte rör dig så länge du inte hotar det, kommer det en lösspringande hund så attackerar den men inte annars.

Många är upprörda över beslutet att man ska få skjuta vargen, men det finns många som är för jakten med. 16 vargar skjuta än så länge, och än så länge är det bara jaktens första dag. Den pågår från 2/1-10 till den 15/2-10. 210 vargar får finnas, inte mera (men gärna mindre…). 210 stycken är den nivå som riksdagen beslutat om. Alldeles för lite vargar tycker jag, vi borde väl ha mer än 210 stycken?!

Vargfrågan är en känslig fråga och många är upprörda men det är inte den sidan som vunnit utan det är den andra sidan. Så hur ska människan och vargen kunna leva i harmoni? Vargen är inte den som dödar mest människor eller biter flest människor per år. Många dör av huggormsbett, getingbett och av älgar.  Nu är det 17 vargar skjutna 🙁 Nu klockan 14:56 är det 19 vargar skjutna. Det går i rasande fart 🙁  Den första vargen var död klockan 10 och blev skjuten i Värmland.  Jakten började klockan 8 idag. Klockan är 15:03 och det är 20 vargar skjutna.

Vargen kom tillbaka, gjorde folk glada, rädda, skrämda, oroliga och arga. Med det resultatet så fick vi 2010 den första vargjakten på flera år. Det känns hur fel som helst, man kan inte bli av med ”problem” genom att skjuta av det man inte gillar. Är det så att vi i Sverige bara klarar att ha 210 stycken vargar? Är det okunnighet eller är det varghat som tar över, eller är det pengar som styr..?

Detta är inte en dag att vara stolt över, den har färgats röd av vargblod och kommer inte klinga fint i mitt huvud i framtiden.

Hur klarar andra länder med mycket vargar och andra rovdjur att leva med dem?

Läs mera här

WWF har också skrivit om vargjakten

varg

Svart mjölk

Arlas mjölkpaket blir svart-vitt. Detta för att man den 28/3 – 2009 klockan 20:30 – 21:30 släcker för att stödja WWF’s upprop Earth Hour för att minska växthuseffekten. 1500 städer har gått med på att släcka lamporna, vilket är jättebra! Gör det du med, gör en insats för planeten vi bor på och släck under en timme den 28/3-09.

Hela artikeln står här

Rädda Världens tigrar

tigrar_1.jpg  Och vi behöver göra det NU!! Den Indiska tigerns tillstånd är mest akut, det finns färre än 1 400 tigrar kvar i Indien. Illegal jakt på tigrarna gör att den minskar i antal. wwf behöver din hjälp för att rädda världens tigrar. Malda skelettdelar används i kinesisk medicin och tigerskinn är åtråvärda. Den måste räddas och det är fort! Vill du inte ha ett tigerskinn hemma? Stöd då wwf och deras arbete för att rädda tigern – den största katten vi har i vår värld!

Läs mer om tigrar hos wwf

Isbjörnen dör

Om vi inte gör någonting för att rädda dem!! Och det är NU!! Bli fadder på wwf.se och gör skillnad! Deras värld smälter bort, de äter varandra för att de inte hittar så mycket mat. Hjälp till och gör en insats för djuren och för våran planet.

isbjorn.jpg

Du kan bli Isbjörnsfadder hos wwf.se

Rädda Tigern

tiger1_564281w.jpg

WWF-Canon / Martin HARVEY

Det finns ca 3500 tigrar kvar och hurvida det stora kattdjuret ska överleva avgörs inom de närmaste åren. 3500-4000 tigrar är en väldigt låg siffra. Och en minskning med 30-45% sen 1990. Att läget är som det är, överlevnad eller inte beror delvis på en efterfrågan på djurets kroppsdelar, och kinesiska naturmediciner. Detta orsakar en illegal jakt på tigern. Sen även skogsskövling, och att människan jagar samma bytesdjur som tigern. Svenska WWF (Världnaturfonden) satsar 3,5 miljoner kronor i Ryssland och Indien. Där man arbetar för att knäcka tjuvskytteligorna och stärka skyddet av reservaten. Tigern är det största kattdjuret och det mest populära och omtyckta!

Hjälp till att rädda tigern, bli tigerfaddar på wwf.se

Arktis

landscape.jpg På en av de mest ogästvänliga platserna på jorden lever ca två miljoner invånare. Bland annat ursprungsfolk som samer och inuiter. Isbjörnar, vikare, havsörnar, narvalar, vitvalar, narvalar, fjällrävar, valrossar, renar, fjällugglor lever också här på Arktis. Ett av världens största sötvattenföråd finns lagrat i glaciärerna. Vilket påvekar det globala klimatet och den globala miljön. Tempraturen stiger i Arktis bla. avgaser från trafik och fabriker då det påverkar många arter, spec isbjörnen. Eftersom den är beronde av den minskande packisen. Risken är att när tundran smälter och permafrosten försvinner, frigörs stora mängder metan. Metan ligger bundet i permafrosten. Det finns många giftiga ämnen tex PCB som förs via vindar och havsströmmar till Arktis. De ackumuleras uppåt i näringskedjan i bla isbjörnar men även i människor. Gas och Oljeindustrin bygger pipelines för att transportera oljan och gasen och på så vis fragmanterar man landskapet.

Arktis är en av världens sista stora vildmark!
Så vi bör vara rädda om det vi har kvar.

Illegal Handel

Den illegala handeln med djur och växter omsätter varje år nästan 20miljoner USA- dollar. Miljoner fåglar, tusentals apor, orkideér och
många andra djur och växter säljs varje år på den internationella marknaden. Husdjur, pälsar, mediciner, väskor, skärp, skor är vad det blir av dem.
En del av handeln är laglig, men många djur och växter är utrotningshotade pga den illegala handeln. 1973 kom ett antal länder överens om att man inte skulle låta handel vara orsaken till att vilda djur och växter utrotades.
Överenskommelsen heter CITES (Convention on Internationel Trade in Endangered Species of wild flora and fauna.) 2007 hade 171 länder skrivit under konventionen som då innehöll ca 5000 hotade djurarter och 28.000 hotade växtarter.

Läs mer hos wwf

Köp ingen torsk

Matfisken i haven håller på att slut, spec torsken. Sverige och Danmark får nästa år tillstånd att fiska knappt 700 ton torsk. Men EU:s fiskeministar har beslutat trots larm att sänka fiskekvoterna i Kattegatt med åtta procent. Nästan varannan torsk kan vara svartfiskad i Östersjön. I Nordsjön och Skagerack har beståndet sjunkit ned nästan 50 procent.

Läs mer hos wwf