Jeska

Min favorit bland alla andra på ridskolan blev såld och efter många om och men fick jag tag på ridskolan som köpte honom.

Linde Ridskola utanför Örebro.

Tyvärr hann jag aldrig hälsa på honom en sista gång innan han blev för dålig så han var tvungen att avlivas.

Men han kommer alltid att finnas hos mig och vara den som hjälpte mig genom svåra stunder och lärde mig bli en bättre ryttare.

Jeska blev bara 8 år gammal. Ingen ålder på en häst men då skadan visade sig så allvarlig så han inte mådde bra av att bli riden så togs beslut att han mår bättre på de gröna ängarna.

Jeska var ett lettiskt kallblod, en av de vackraste hästarna jag sett. Grov utan att vara tjock. Muskulös och ståtlig.

Älskar dig Jeska. Galoppera vidare på de gröna ängarna. Saknad. Älskad. Aldrig bortglömd.

Bilder kommer….

14 april

Det var ett tag sen man skrev här…

Borde bli bättre på att uppdatera bloggen men mycket hamnar ju på facebook och instagram samt twitter. Lite synd kan jag känna ibland men om man ska blogga så ska man ju känna för det med.

Har haft fullt upp med ridningen sista tiden, det har gått riktigt bra och jag har fått ha samma häst hela terminen. Det har vart så skönt att kunna fokusera på ett annat sätt när man har samma häst och inte behöver byta efter fyra veckor. Hästen jag har nu skulle jag mer än gärna vilja äga då han är till salu men han är tyvärr för dyr.

Har idag blivit medryttare på en annan häst som min kompis har, en travare vid namn Crown Design a.k.a Nisse en pigg 20 åring. Trevlig häst men lite nervig när man ska göra iordning honom. Väl ute var han himla trevlig och skön att sitta på. Det blir nog en bra bekantskap när vi väl hittat varandra har ju bara träffats två gånger och han har inte vart på så mycket uteritter förstod jag det som.

Men det är ENORM skillnad att rida privathäst och ridskolehäst, det är en trygghet i en ridskolehäst som inte alltid finns i en privathäst, man rider i ridhus eller paddock det är lite skyddad miljö för dem. En privathäst rider man ut i skogen, i trafik, de kan hända vad som helst när som helst.

Jag red privathäst för jättemånga år sedan, och hade helt glömt hur de var att rida privathäst igen. Det var lite nervöst och lite läskigt men samtidigt så var det roligt även om vi inte tog en lång ritt. Men det kommer väl som sagt – Ny bekantskap. Ska kanske försöka rida honom 3 ggr i veckan och någongång extra på helgen. Men det kanske kan vara en bra början på en lång och fin vänskap mellan ryttare och häst.

Jag jobbar ju som undersköterska men just nu har jag blivit sjukskriven pga jag inte fungerar helt 100% i arbetsgruppen. Väntar även på en ADHD utredning. Kanske kan ge svar på många frågor.

Snart är det dags för mig att börja göra min checklista inför min Islandsresa som kommer innehålla valsafari, islandshästritt, bad i blå lagunen och mycket annat! Ska bli skönt att få komma bort och andas lite!

Jag och min före-detta har fortfarande delad vårdnad om våren lilla hund Elvira som har anpassat sig riktigt bra till livet som två-veckors-hund.
Kontakten oss imellan är bra med. Det känns bra. Varför vara ovänner – när man  kan fungera som vänner? 🙂

Ridning

Idag på ridklubben var det uteritt, hästarna var på hugget även de som inte är så pigga i vanliga fall…. Jisses vilka energiknippen de blev! Härligt fulla med energi och glädje över att få gå annat än fyrkantspår och volter. Det var jättelängesedan jag red ute så det var kul att göra det igen och kommer gärna göra om det!

Glada hästar som tog lite extra skutt då och då och både skrittade på och travade på bra! Behövde inte göra mycket med benen alls. Det kändes att de tyckte det var roligt att göra annat!

Väl tillbaka på stallbacken så hjälptes vi åt att göra stallgöromål, mocka, fixa rätt mängd mat och foder till hästarna, lade ut nytt torv till de som skulle ha det och hade väldigt roligt medans vi hjälptes åt. Slitsamt men roligt!

Marks Ridklubb. En klubb full av liv, många medlemmar, vänliga människor, fina hästar, olika aktiviteter, bra ridlärare, synd att ridlektionerna inte var lite längre eller fler dagar i veckan bara. Hade vart skoj!

En bra och energirik dag idag!

Är du täckt med blod?

And-dun, gåsdun är mjukt och skönt att ta i. Det blir mjukt och varmt i sängen och kuddarna blir goa att sova på, jackor är varma, MEN vet du vad du egentligen sover i / på samt vad du egentligen har på dig….?

Gäss, änder plockas levande för sitt dun, de plockas flera gånger per år. Levande, de rycker dunet av dem och de är blodiga och såriga. De tvångsmatas och deras lever sväller till mer än dubbel storlek. Butikerna som säljer äkta duntäcken, äkta dunkuddar är medvetna om hur de stödjer djurplågeriet.

Här plockas de levande.

Ett syntettäckte fungerar minst om inte bättre än ett äkta duntäcke. Det är inte rätt att djur ska lida för så för att vi människor ska kunna bli varma.

Visst man gjorde de på stenåldern, medeltiden osv. MEN då tog man vara på allt på ett annat sätt. Och då handlade det inte om pengar det handlade mer om överlevnad… Det sägs att det handlar om överlevnad nu med, de som plockar dunet från fåglarna är ansvariga för djurens lidande lika mycket som de som köper in de äkta dunet till täcken/kuddar. Fåglarna lider och blir plågade de hålls i sina små burar, blir tvångsmatade, samt lider för att människor ska kunna värma sig med äkta duntäcke.

PETA har släppt en video med Alica Silverstone som tar med er till verklighetens gosiga dun…. Titta på den och försök sova gott i natt.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oWiJh1uJu_c

Kalla Fakta på TV4 gjorde bra program som visar fåglarnas ”liv” Titta och läs nedan: 

http://www.tv4.se/kalla-fakta/artiklar/levande-dun-4fc3b6ef04bf72228b00c173

 

Fråga er själva; skulle NI vilja att någon band fast dina fötter, händer och sen flådde dig lite då och då lite hud i taget bara för att te.x göra plånböcker? För att sen slänga in dig i en bur och låta dig ligga sårig och blödande för att sedan ta tag idig igen för att göra samma process igen och igen och igen. Att inte kunna välja att kunna äta, att få en slang nerkörd i halsen med mat bara för att du ska bli fetare och kunna leva längre?

Låter det lockande? Inte? BOJKOTTA DÅ ALL DUN FJÄDRAR SOM KOMMER FRÅN LEVANDE DJUR. Syntet fungerar lika bra!!! Och ingen behöver lida!

Familj i frihet. Så som det ska vara.

 

 Familjen kanadagås – så ska det vara!

 

21 juli

Tydligen var mitt senaste inlägg här den 20 juni. En månad sedan cirka. Så vad har hänt på en månad? Nja, inte så värst mycket, jobbar för fullt, försöker hinna med Elviras agilityträning även hon just nu inte alls är imponerad av att lära sig.

Sommaren har kommit igång på allvar, 25-30 grader varmt varje dag, strålande sol, hett hett hett! Men så GOTT!! Sambon har haft 2 veckor semester och sen har jag haft lite strödagar med ledighet. Men vi får två härliga veckor i augusti hoppas värmen inte säger hejdå tills dess.

Mycket grillning som sig bör, en och annan cider / öl med. Sambon fixar bästa grillkrubbet!

Kikar runt lite på olika hus se om man kanske ska flytta på sig till annan ort eller annat område.

En sväng till grannarna på Hönö kanske det kan bli senare, alltid trevligt där!

Mycket besök hos vänner och många skratt har det blivit!

Hunnit med två Gyllene Tider konserter, premiären i Halmstad då närmare 20.000 hade det trevligt under en sommarkväll och sen 40.000 gyllene fans på Ullevi i Göteborg. Det var den bästa av dem, fullt ös från början till slut! När vännerna gått hem spelades så kom underbara Marie Fredriksson ut på scen med Per Gessle det var jubel och applåder utan dess like. Helt fantastiskt att se henne igen och att se dem ihop var ännu bättre.

Sommaren har börjat bra och som tur är, är den inte slut på länge!

Provade agility.

Igår tog jag med mig Elvira till Anki’s hund i Björketorp (marks kommun) det var första gången för både mig och Elvira. Det var lite nervöst för jag visste inte alls hur Elvira skulle reagera…

Första omgången skulle vi gå över hindern samt ge rätt kommando, lite motigt i början från Elvira men efter ett par gånger så  lossande det och hon hoppade, sprang genom säcken, däcket,  vippen och till och med över det stora hindret A:t. Helt otroligt!

Hon älskade det och insåg snabbt att om hon gjorde som jag sa så fick hon massa beröm och godis! De andra hundarna som var med var riktigt duktiga med och det var skoj att se att flera hundar kunde samsas på samma gård utan att bli irriterade/rastlösa.

När vi väl kom hem sen så var hon riktigt trött och slocknade utan större problem!

Nästa vecka är det agility igen och då ska vi definitivt vara med!

 

Elvira 3år

Den 24november fyllde yrvädret år, hon har bott med oss nu i 3år och tagit en roll som vakthund, sällskapshund, och viktig medlem i familjen. Hon fick lite leksaker och lite godis på sin egna dag.

Visst hon är en bortskämd hund som får det mesta och bästa samt lite till, men att ha husdjur är för mig en del i att göra dem till familjemedlemmar och sen att de har det bästa, inte fryser, inte är skadade, mår bra, är mätta  – Det är alltför många djur som inte får något av det och som far illa på de mest otäcka vis.

 

 

 

 

 

Elvira sommaren 2011. 

Husdjuren gasas

Det är en gaskammare eller drömlåda som de själva kallar det, djuren väntar i andra rum på ”sin tur” dvs för att gasas ihjäl och senare brännas. För att det inte finns ägare till dem, men de tas inte till ett uppsammlingscenter där de har chans till nya ägare – utan man tar dem direkt och gasar ihjäl dem. För mig är det helt obegripligt att man gör på detta viset mot djuren. Det är framförallt hundar och katter som får avsluta sina sista timmar på det här viset. Det är i Japan som man gör detta och det har väckt ramaskri över världen. Bilder har publicerats och det visar ingen vacker sida av hur de behandlar djuren i Japan. De är inte nåt speciellt att köpa husdjur i Japan, de är som om när du går ut och köper skor, väskor. Du använder det ett tag för att sedan slänga det. Så gör de med sina djur…..

2008 avlivades 84.264 hundar i Japan. 2700 hundar avlivades i mars 2010. 

Hundar, katter, kaniner och andra husdjur är inte något man har i 2-3 månader som en teknikpryl, det är ett litet djur som behöver kärlek, omsorg,uppfostran, de har ett hjärta, en själ, en personlighet. Precis som en liten baby…..Skulle du ha en baby 2-3månader och sedan veta att den gasas ihjäl för att ingen vill ha den längre…?

Alla som köper husdjur måste tänka 2-3 gånger om inte ännu fler gånger innan man verkligen gör ett inköp. Husdjuret lever i flera år och kräver mat, omsorg, vård livet ut. Och som alla djur så växer de! Hundvalpar, kattungar blir vuxna en dag med! Men det verkar som många glömmer bort det….vilket jag anser är riktigt tragiskt.

Läs mera hos:

Aftonbladet 

Expressen

Sunday Mirror 

 

 

 

 

 

 

Nya album

Jag har lagt upp två nya albumen här på bloggen som heter Elvira och Stampe det är på vår hund Elvira som funnits med oss i två år och det har blivit en del bilder, ett urval kan ni se här och min kanin Stampe som inte finns med mig längre. Men han fick ett litet album med.

Björnarna i skidbacken

Björnungarna i skidbacken är avlivade ett beslut som inte kändes genomtänkt när det fanns en djurpark som var villiga att ta emot dem.

Det var när en 12åring hade blivit biten av björnhonan som det kom fram att det fanns tre små ungar i idet. Efter attacken så lämnade mamman platsen och kom inte tillbaka varken den dagen eller ett par dagar efteråt.

Beslutet att avliva dem var svårt sa polisen, men ville inte avslöja vem det var som tog och klubbade igenom det, pga hot. Vilket inte är konstigt då det många som är arga och upprörda över det som hänt.

Den bitna 12åriga pojken Olle har kämpat från sin sjukhussäng för ungarna vilket är beundrandsvärt och var inte heller glad över att de fått avlivas.

Det är bara att hoppas att mamman får leva vidare och får nya ungar som får växa upp och leva i våra svenska skogar.