Hajfensoppa – Nej tack!

De fångas, de stympas levande och de slängs tillbaka i havet och möter en plågsam död. Det är hajar jag pratar om. Den eftertraktade hajfenan som det bla görs soppa på är huvud”ingrediensen” på hajen. Man fångar dem och tar det man vill ha. Resten kastar man tillbaka. Skulle hajarna dö ut så störs hela näringskedjan. Man har smygfilmat djurplågeriet och det visas i filmen Sharkwater som har premiär idag. Utan sina hajfenor så sjunker hajarna som stenar och de överlever inte. Det är som att sätta på sig bly och hoppa i havet. Hajfensoppa finns på menyer som förrätt på de flesta ställerna. Men det är inte alltid det är hajfenor i soppan. Den serveras till VIP gäster i Sverige bland annat. Den kinesiska marknaden är stor för hajfenor och soppan serveras i bland på bröllop. Hajarna har minskat med 90% de senaste 30 åren. Och de stympas oavsett ålder, art och storlek.

Läs mer på expressen.se

Äntligen Fredag

Då var dagen man längtar efter hela veckan äntligen här. Fredag 🙂 Solen skiner, det är varmt och det verkar hålla isig hela helgen! I kväll blir det grillfest för våran del med lite kompisar till Magnus. Ska bli jätteroligt 🙂 Annars innehåller dagen möten i stället för matte så mitt prov det får vänta tills måndag. Lika bra det kanske… Har inte hänt så mkt spännande än men man vet aldrig vad som kan hända under en dag. Ska lägga mig ute en stund med Stampe ( som hoppar runt omkring). Höres!

Nyfödda Gepardungar

Borås Djurpark senaste tillskott är två nyfödda gepardungar, de skulle varit tre men en av dödfödd. Men de två som ser dagens ljus måste gå igenom nyföddsperioden som är känslig för gepardungar. Ungarnas pappa importerades från Sydafrika till Ebeltoft Safaripark i Danmark och Borås Djurparks gepardhona Luanga skickades till Danmark. Eftersom (Borås) parkens egna hanar inte betäckt henne. Geparder är utrotningshotade och de stammarna minskar. Av de ungarna som föds i det vilda dör 95% under de första 3 månaderna. Borås Djurpark fick en kull gepardungar 2005 och detta är alltså den andra och det är den enda Djurparken i hela Sverige som har geparder. De är också den enda Djurparken som har djur från hela världen.

Ingen ro

Kan man vara trött 24h om dygnet, jag är det ialla fall. Trött, koncentrationen går upp och ner 🙁 Magnus sa att jag skulle lägga mig en stund innan men jag har ingen ro till det. Lät väldigt skönt men det blev inte så. Satte mig kika på Vänner och sen Simpsons istället. Det är väldigt varmt med, både ute och inne. Men man ska inte klaga,då kanske det blir kallt igen. Lärde mig om ungdomsgarantin för ungdomar idag, det var inte helt tokigt men det blir både tuffare och förhoppnings bättre 🙂  Träffade min lilla syster en stund med, det var inte så tokigt det heller. Kändes lite konstigt att vara i Örby igen… Klockan slog just 20.30, brukar kika på SImpsons även nu men jag har inte någon vidare ro i själen att göra det. Trött är jag med 🙁 Magnus spelar sitt LOTRO. Men jag känner inte för att spela heller. Nej jag får surfa runt en stund man kanske hittar nåt kul 🙂

Till Magnus

Du är min klippa som jag kan luta mig emot när jag behöver det. Du är min bästa vän som jag kan dela allt med. Du är min ängel som ser till att vi alltid ar det bra. Du är det mitt allt på jorden och jag älskar dig i evighet.

Älskar dig, puss & kram Tussis.

Plugg & grillning

Tisdag, redan den 27 maj och snart är man inne i sommarmånad nr 1 🙂 Fast med den värme vi har så kunde det varit sommar redan nu. Desperate Housewives kl 21 idag och sen är veckans (enl mig) tråkigaste dag nästan slut. Men idag kom min sambo hem med kyckling och potatisgratäng och sa att vi skulle grilla. Mysig överraskning och väldigt gott 🙂 *tack min Tuss*. I morgon skulle jag ha matteprov men jag flyttade det till fredag istället. Då är det grillning igen fast i Borås. Har ont i huvudet haft det hela dagen, det släpper inte taget heller 🙁 Funderar att läsa till hösten eller ev våren, blir nog med en annan tjej från skolan med, Så det ska bli intressant att se om det kan funka 🙂

Mors dag och chokladpudding

Idag är det Mors dag, och de blomsterbutikerna har haft fullt upp kan jag tro 🙂 Soligt och varmt men lite kall vind har dagen bjudit på vädermässigt. Kan hoppas värmen håller i sig nu. Igår blev det en tur till Varberg och glass vid 57 grader nord, gick och strosa lite vid hamnen och Magnus tog fina kort. Sen vidare till Göteborg och kika på mobiltelefone. Efter det blev vi hungriga och bestämde oss att åka till Borås och köpa Thai mat på Young Thai. Gott som alltid 🙂 Vi hade det riktigt mysigt igår det solen var med oss hela dagen och humöret var på topp 🙂 Det var Eurovision song contest igår med. En del bra bidrag och andra som bara var pinsamma… Gillade Ryssland så det gjorde mig inget att de vann. Men tycker att Charlotte gjorde en bra insats och borde placerat sig högre. Men men så är det, Vi kanske inte ska vara med i det mera… Idag var blev det Magnus fisksoppa till middag, den är hur god som helst! Nu, dags för chokladpuddning och family guy 🙂

Mord i sinnet – igen!

Solen har gett med sig av sin värme och sommarvärmen kom tillbaka 🙂 Ialla fall idag, och förhoppningsvis hela helgen. Idag har det varit ovanligt bra, pratade med en vän idag om livet och allt runt omkring det. Sen kom Magnus hem vid 17 och hade handlat massa bla. till våran grillning i kväll 🙂 *gott som alltid, tack min älskling*. Just nu sitter jag och väntar på att TV4 plus ska sända Mord i sinnet. Antar att det är repriser men de är värda att se om i så fall! Imorgon blir det kanske en tur till Borås och ev nya tvspel. Sen på kvällen är det Charlotte´s tur att visa att Sverige kan i Eurovison från Belgrad ( Serbien). Heja Sverige : ) Nu ska jag dricka upp mitt vin och slå på TV.n med Tony Hill i Mord i Sinnet. Höres !

Island återupptar valjakt

Island inför valjakt igen efter att ha stoppat den 2006. De har fått en kvot på 40 valar under säsongen. Man tror att de finns en efterfrågan på valkött på marknaden. I början av juli tror man att kvoten är uppnådd. Gunnar Bergmann Jonsson (chef för vikvalsflottan) säger att valjakt är en viktig del av Isländsk fiskindustri. Eftersom man inte får fiska lika mycket torsk och lodda längre. Man kan tycka att de borde få ännu fler turister på valsafari. Men valjakten kanske driver in ännu mer pengar. Vilket iså fall gör att den ”vinner”.

Namnsdag

Ja, idag har jag namnsdag. Mitt namn är inte med i kalendern men jag eftersom det är Karolina och Carola idag så fick mitt namn hänga med där 🙂  Man kanske skulle köpa sig nåt litet idag då… tex en Toblerone… *mmm*