Vargjakt

Det nya året började inte bra – vargjakten är i full gång, 27 vargar ska skjutas för att stammen inte ska bli för stor. 12.000 jägare drar runt i skogarna och dödar ett av de vackraste djuren vi har. Sedan 1960-talet är detta den första licensjakt på varg i Sverige. Det är inget att vara stolt över 🙁 De som är ute i skogen idag borde skämmas, det är inte är inte rätt att bli så rädd för ett djur som är skyggt och som inte rör dig så länge du inte hotar det, kommer det en lösspringande hund så attackerar den men inte annars.

Många är upprörda över beslutet att man ska få skjuta vargen, men det finns många som är för jakten med. 16 vargar skjuta än så länge, och än så länge är det bara jaktens första dag. Den pågår från 2/1-10 till den 15/2-10. 210 vargar får finnas, inte mera (men gärna mindre…). 210 stycken är den nivå som riksdagen beslutat om. Alldeles för lite vargar tycker jag, vi borde väl ha mer än 210 stycken?!

Vargfrågan är en känslig fråga och många är upprörda men det är inte den sidan som vunnit utan det är den andra sidan. Så hur ska människan och vargen kunna leva i harmoni? Vargen är inte den som dödar mest människor eller biter flest människor per år. Många dör av huggormsbett, getingbett och av älgar.  Nu är det 17 vargar skjutna 🙁 Nu klockan 14:56 är det 19 vargar skjutna. Det går i rasande fart 🙁  Den första vargen var död klockan 10 och blev skjuten i Värmland.  Jakten började klockan 8 idag. Klockan är 15:03 och det är 20 vargar skjutna.

Vargen kom tillbaka, gjorde folk glada, rädda, skrämda, oroliga och arga. Med det resultatet så fick vi 2010 den första vargjakten på flera år. Det känns hur fel som helst, man kan inte bli av med ”problem” genom att skjuta av det man inte gillar. Är det så att vi i Sverige bara klarar att ha 210 stycken vargar? Är det okunnighet eller är det varghat som tar över, eller är det pengar som styr..?

Detta är inte en dag att vara stolt över, den har färgats röd av vargblod och kommer inte klinga fint i mitt huvud i framtiden.

Hur klarar andra länder med mycket vargar och andra rovdjur att leva med dem?

Läs mera här

WWF har också skrivit om vargjakten

 

Bilder:

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *