Björnfarmar, Dansbjörnar och Björnhets.

Inledning.
För många är björnen ett stort rovdjur som man har stor respekt för och inte vill möta i skogen. Men sanningen är den att björnen är skygg och stöter helst inte på människor, den går sällan till attack och vill gärna vara i fred. Men om den känner sig hotad, om deras ungar blir hotade eller om maten börjar ta slut så kan den gå till attack för att försvara sig. Skulle man möta en björn, så ska man INTE SPRINGA utan backa sakta och ha ögonkontakt med björnen, om den fortfarande utgör ett hot så ska man lägga sig ner på marken och visa att man är underlägsen björnen.

Jag tycker björnen är ett vackert djur, den lufsar omkring och äter det den gillar, kanske kilar sig mot ett träd eller bara ligger och vilar. Men det finns andra som anser att björnar är ovärdiga och att de bär på skydd för cancer (precis som vissa tror om hajarna). Nedan följer tre metoder som används på björnarna för att tjäna pengar på dem, det är grymma metoder och björnarna lider hela tiden. Det är inte ett björnliv, det är ett helvete som människan skapat för nöjes skull och för pengarna. Men det finns så mycket andra metoder att tillgå.

Björnfarmar.
Det är främst Kragbjörnar som hålls fångna på farmarna, då deras galla är viktig för kinesisk medicin. Gallan räknas som helande, men går utmärkt att framställa på syntetisk väg sen 1955. Men sen 1970 hålls björnar till fånga på farmarna i trånga burar, de kan inte resa sig, vända sig eller röra sig. Björnarna tömms upp till tre gånger dagligen på galla genom ett rör som sticks in i gallblåsan man suger sedan ut den och så mycket som 100 ml kan tömmas på en gång. Denna procedur är mycket smärtsam för björnen som gnider sig, biter i rören och sover inte på grund av att botten på buren är gjord av järnrör. Stressen och smärtan blir vardag för björnarna som får sår, gallsten, infektioner, hälsoproblem, svullnader av den grymma tortyren.

Vem förtjänar ett sådant här liv?!

2008 uppskattade man att att mer än 7000 björnar fortfarande hölls fångna på farmarna, vissa har varit på farmen i över 10 år. Men det har också gått bra för andra björnar som man räddat cirka 250 stycken björnar har räddats och kommit till reservat. Men många av dem var man också tvungna att avliva då de var i för dåligt skick. När man inte längre har användning för björnen så dödar man den och säljer eventuellt gallblåsan och klorna. Andra björnar får gå en långsam död till mötes genom att plågas till döds i den minimala buren.

Vilken tillvaro….

Björnfarmar skall inte finnas för att det finns örtmedicin och andra medel som har samma effekt som den riktiga gallan. Så djurräddningsorganisationer försöker att se till att de är det som används i första hand i de länder runt om i Asien där farmarna finns. Ju mer farmar man får bort desto mera björnar får leva i frihet och må bra.

En frisk kragbjörn!

Dansbjörnar.
Genom hårt arbete har man lyckats minska antalet dansbjörnar från 400 stycken till 150 stycken, men det är en lång väg kvar tills man inte har några alls. Det är olagligt med dansbjörnar men det förekommer mycket ändå, speciellt i Indien. Man tar ungar från mamman, eller dödar mamman och tar ungarna. Många av dem dör av vanvården och misshandeln de får men vissa av dem växer upp och blir så kallade ”dans”björnar.

Onaturlig vardag och vilken stress….

Björnen har inte nåt val, om den inte ”dansar” så misshandlar man den och belönar den när den gör rätt. Men mestadels får den utstå mycket hårda slag och misshandel. För att kontrollera björnen så borrar man (behöver jag säga att de är utan bedövning?) ett hål genom nosen eller gommen och drar ett rep genom hålet, man drar också ut tänder och klor på dem, så de inte kan skada någon – framförallt sina ägare,  på det viset har man makten över det stora djuret som är stympat för livet. ”Dans”björnar går i arv från far till son och är en tradition i Indien mestadels av denna typen av uppvisning finns i Indien.

Björn som ”dansar!” i Indien.

Som tur är har många turister anmält denna typen av djurplågeri vilket har gjort att björnarna har flyttat sig från turiststråken. Det negativa är att det blir svårare att finna dem nu, eftersom de flyttar längre bort. Men med tiden så ska björnarna slippa ”dansa”.

Björn med borrat hål i gommen, tänk vilken smärta.

Ser det bekvämt ut tycker ni?

Då björnen inte ”uppträder” så mår den mycket dåligt, den sitter ofta helt stilla och vaggar av och an den har fått psykiska och fysiska men för livet. Den lever i en hemsk och onaturlig tillvaro. Den lever i en mycket stressig vardag där misshandel, våld, ”dans” och ”belöning” är en vardag.

Björnhets
Hundar hetsas till att attackera en björn som inte kan försvara sig, eftersom man har (utan bedövning) stympat björnen genom att dra ut klor och tänder på björnen. Den binds fast vid en påle på en arena och man släpper lös upp till fyra blodtörstiga hundar. Björnen får mycket svåra skador och sår vid attackerna och kan inte försvara sig. För att förnedra björnen ytterligare så misshandlar man den innan, under och efter kampen. Björnhets sker ENDAST i Pakistan och är förbjudet enligt lag men förekommer ändå och drar över 2000 personer. Björnen som inte alltid dör av skadorna tvingas återgå till sin ägare som fortsätter utsätta den för misshandel och förnedring. Mycket av björnheteskamperna har stoppats i Pakistan men det förekommer olagligt. Men det går att stoppa – inget är omöjligt.


Två hundar som hetsas till att attackera
Hetsbjörn

Genom att tvinga ner björnen får hundarna chans att bita i strupen

Det är en grym värld vi lever i, och det hjälper inte att blunda för det som sker. Att vara uppmärksam på när djur far illa oavsett var du är någonstans så bidrar du till att djuret räddas. Om man därimot vet om att det sker men inte gör något åt det, då bidrar man till att det fortsätter. Man kan inte rädda alla  – men alla kan göra något. ANMÄL OCH AGERA om du ser att djurplågeri förekommer där du är.

Hoppas vi kan hjälpas åt att rädda björnarna från de helvete de lever i.

Källa: wspa.se, wikipedia och vår fanstastiska värld.Familjen Björn 🙂

3 reaktion på “Björnfarmar, Dansbjörnar och Björnhets.

 1. Fruktansvärt. Att det ska behöva ske nu och fortfarande händer runt om kring oss! Hoppas människorna som gör såhär mot björnarna får gommen borrad, blir tömda på galla och får hetsade hundar över sig! Nästan så att man skäms att vara människa ibland .. 🙁
  Väldigt bra att du publicerar detta för dom som inget vet och får se den skrämmande verkligheten!
  Mvh olivia

 2. Hej Olivia!

  Tack för att du tycker jag gör ett bra jobb!

  Men visst är de fruktansvärt, man skämms som du säger över att vara människa. Det är svårt att titta på men det är nödvändigt för att man ska se hur det verkligen ser ut. Vi lever på 2000- talet men det känns inte alltid så! 🙁 Vi får hoppas att de kommer en lagändring även i dessa länder.

  / Caroline.

 3. Pingback: Arbete mot djurplågeri | För alla hundälskare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *