Våra Hajar

Hajen har fått ett rykte den inte förtjänat sig av delvis p.g.a filmen Jaws(Hajen). Människor står inte högst på hajens ”matsedel”, den äter mest sälar och sjölejon. Men blir en säl skrämd i vattnet så plaskar den, precis som vi gör när vi simmar. Och då kan hajen i bland attackera oss i stället. Men hajen är kräsen och en människa är ett för stort byte för den. Det är blodförlust och inte att hajen ätit upp någon som gör att människor i bland förlorar livet efter en haj bitit. De biter oss av nyfikenhet med, för att de undrar vad vi är för någonting. Det är ungefär 60 -100 bett per år. Läskedrycksmaskiner dödar fler människor än hajar.

Förr i tiden trodde man att valarna var lika farliga som hajarna, En av de skyggare hajarna är Hammarhajen med sitt sjätte sinne som gör att den känner av vilket tillstånd en dykare är om det finns en i närheten. Det finns inga bevis på att en Hammarhaj har dödat en människa. Och 2008 hittade man en ny art Hammarhajar i Atlanten. Vithajen är utrotningshotad av all illegal jakt. Jakten på deras fenor. Även andra hajar dödas för fenornas skull. Fenorna säljs och de används i den kända hajfensoppan, som ses som en symbol på respekt och välstånd.

I Asien tror man också att hajen botar sjukdomar, för att den är stark och inte blir sjuk. Men det är inte sant, den kan bli sjuk, och det finns inga vetenskapliga bevis att hajar kan bota någon som helst sjukdom. Med så mycket saker som finns i haven så är det troligare att få en sjukdom än att bota en. Den illegala jakten på hajarna och deras fenor är stor och Costa Rica har problem med att skydda området mot den illegala jaken, Ett halft kilo hajfena kan vara värt 200 US – dollars (1,231SEK) och en tallrik med hajfensoppa kan kosta 90 dollars(554SEK).

Hajfenindusrtin omsätter miljarder. Det finns naturorganisationer men ingen skyddar hajarna varför är det så?  Man dödar till och med Valhajen, den största hajen som simmar i våra hav. Den har inga tänder och äter plankton den tros bli lika gammal som oss men vi vet lite om denna vänliga jätte. Och även den är utrotningshotad precis som Vithajen.En valhajsfena kan kosta upp emot 10 000 dollars i Kina (61 570,00SEK). De tar bara fenorna från hajarna och resten slängs tillbaka i havet, Hajen sjunker mot en säker död. Skulle man sätta upp massa fällor på land för att fånga två olika arter djur men man får in kanske sex olika. Men man dödar alla, fast man skulle bara ha två av dem, det skulle upptäckas och det skulle inte få fortgå. Men i haven händer det dagligen och ingen gör någonting åt det. Varför? Hajarna är inte ett djur när de fångas de är ännu ett sätt att tjäna pengar på och de öde som går dem till mötes verkar inte röra jägarna eller kunderna i ryggen. Barn springer omkring och leker med ett Hammarhajshuvud är det sånt vi vill se i fortsättningen? Jag vill inte det.

På ett 100 km långrev fastnade 160 hajar illegalt fiskat. Sälar är rovdjur och hajarnas byte MEN det är inte någon som tycker att de är hemska bara för att de äter fisk. Det är konstigt, rovdjur som rovdjur eller? Hajarna har minskat med 90% och gör man inte någonting åt saken så kommer de att försvinna helt. Vi behöver syret i haven, och livet på land är beronde på livet i havet. Så vad händer den dagen då hajarna inte finns kvar i våra hav? Jo utan hajarna så försvinner det syre vi behöver för att andas. Hajarna finns av en anledning men vi struntar i det. Vi vet vad vi gör med djur och natur men vi verkar blunda för det. Hajarna fanns innan vi människor och för första gången är hajen att bytesdjur. Vi är i toppen av näringskedjen liksom hajarna är i haven. Vi måste lära oss att leva med naturen.

Mer fakta:

Hajar dödar 5 personer / år

Elefanter och Tigrar dödar 100 personer /år,

Avrättningar 2400/år,

Illegala droger 22000/år,

Trafikolyckor 1,200.000/ år

Svält 800.000.000/ år.

Jag skriver om detta för att väcka oss, vi kan inte låta hajfenindustrin vinna. Vi kan inte låta en hel art dö ut. Det är så många arter som är på väg att bli utrotningshotade. Vi kan inte sitta och titta på längre. Det har vi gjort länge nog. Handling krävs och det är snart! Försvinner hajarna från haven vem hamnar då i topp i näringskedjan?

Källa:SharkWater

13 reaktion på “Våra Hajar

 1. Hej!
  Kul att du gillar min blogg det tackar jag för 🙂

  Hajarna och plankton lever i samspel i havet, plankton utgör cirka 70% av det syre vi andas.

  Vi behöver hajarna och livet i havet för att skulle det försvinna så skulle de som äter plankton öka så snabbt att plankton skulle försvinna.

  Vi behöver rädda hajarna för att rädda både livet i havet och oss själva. Livet till lands är beroende av livet till havs.

  Ha det bra/ Caroline

 2. Jättebra fakta. Såg på den där dokumentären om hajfiske, blev sedan medveten om vilka hemska saker som händer i haven. Satt o grät :/

  Det var intressant att läsa här på din blogg och ska nog kolla runt lite mera. tummen upp ;D

 3. Hej Mathilda!

  Tack för att du gillar bloggen 🙂

  Ja det pågår mycket som man inte är medveten om, och det vissa saker vet man om men man gör inte så mycket åt det. Vilket är ännu värre. Dokumentären SharkWater har filmat det värsta som du kan tänka dig, och på viset så berör den också mycket mera än om man bara hade visat levande hajar. Nu får man svart på vitt att det djurplågeri på högsta nivå.

  Hoppas du hittar mera av intresse på bloggen!

  / Caroline

 4. jag har läst det du skrivit och jag håller verkligen med! jag har sett sharkwater jag också och det är hemskt att det är som det är. tycker det är bra att du skriver det så att fler människor får se att hajar är vackra djur, inte monster!

  • Hej!

   Ja visst är de fina, det är havets jättar och ändå är de så små när människan kommer och massmördar dem. Upplysning till andra människor är det bästa.

 5. Det bästa vore väl att börja upplysa asiaterna om vilken skada deras efterfrågan på utrotningshotade arter som haj,elefant,noshörning,tiger gör,och få dem att inse att dem kanske behöver dessa djur på jorden ,men visst det är kanske för sent den dagen man får upp ögonen på dessa människor!! Men vi människor borde tänka till och börja förstå att vi är en del av hela näringskedjan. Bra skrivet.MVH en som älskar naturen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *